Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Κοσμώντας τον κόσμο. Συνέντευξη με την erato


bloggerGeorgina Kappa17.4.2013τέχνες-πολιτισμός


Κοσμώντας τον κόσμο. Συνέντευξη με την erato-erato


Η άποψη της Marilyn Monroe είναι γνωστή και πάγια εδώ και χρόνια: τα διαμάντια είναι οι καλύτεροι φίλοι μιας γυναίκας. Όμως, αυτό που δεν έλαβε υπόψη της τότε, πίσω στο 1953 όταν αφιέρωνε αυτά τα λόγια στους άνδρες που προτιμούν τις ξανθές, είναι ότι η αξία ενός κοσμήματος δεν εξαντλείται στην χρηματική του αποτίμηση, αλλά στην υποκειμενική σημασία που προσδίδει ο άνθρωπος ο οποίος επιλέγει να το φορέσει. Αποτελεί ένα σύμβολο προσωπικής αισθητικής, το οποίο κάθε γυναίκα - ανεξάρτητα από το χρώμα των μαλλιών της - επιλέγει ως προέκταση της προσωπικότητάς της. Η erato, σχεδιάστρια κοσμημάτων, φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την άποψη και προσφέρει την δική της οπτική πάνω στον λαμπερό κόσμο των κοσμημάτων.
Αν και η erato ξεκίνησε την καριέρα της με διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση, η δημιουργική της φύση την ανάγκασε να αλλάξει πορεία. Η έκφραση «μάθε τέχνη κι άστηνε» φαίνεται πως βρήκε μια πιο εναλλακτική εφαρμογή στην περίπτωσή της, αφού συνεχίζει να εξασκεί την τέχνη του κοσμήματος για περισσότερα από 15 χρόνια, μετά την αποφοίτησή της από την σχολή Mokume και την εξειδίκευση στην χημική επεξεργασία μετάλλων και γυαλιού στο Camberwell College of Arts και St.Martins College αντίστοιχα. Μέσα από τον σχεδιασμό και τη δημιουργία κοσμημάτων βρίσκει την γαλήνη και την ισορροπία της, όπως εξηγεί η ίδια. «Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα μου, η δουλειά μου είναι πολύ μοναχική. Χρειάζεται να περνάω πολλές ώρες απομονωμένη στο εργαστήριο. Νομίζω πως αυτό λειτουργεί κάπως σαν διαλογισμός».
Βασικό υλικό για τις γεωμετρικές δημιουργίες της είναι το μέταλλο. «Το στυλ μου είναι καθαρά γεωμετρικό. Έχω αναφορές από την αρχιτεκτονική και γενικά μου αρέσουν πολύ οι συμμετρικές φόρμες. Όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιώ, κατά βάση είναι το μέταλλο. Ενώ παλαιότερα δούλευα με ασήμι, χρυσό, τιτάνιο, χαλκό, τελευταία λόγω της οικονομικής κατάστασης και της ανόδου της τιμής των μετάλλων δουλεύω μόνο με τον μπρούντζο, τον οποίο τον επιχρυσώνω και τον επιπλατινώνω ανάλογα την περίσταση».Όμως, τι πιστεύει η ίδια για τη σχέση του κοσμήματος με τα δύο φύλα; Είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση; «Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί πολύ με το αντρικό κόσμημα γιατί με ενδιέφερε. Αλλά όταν πήγαινα στις εμπορικές εκθέσεις, δεν είχε απήχηση. Τώρα πάλι βλέπω ότι υπάρχει μια στροφή και έρχονται πολλοί άνδρες που μου ζητούν κοσμήματα για τους ίδιους».
Το κόσμημα, πέρα από την διακοσμητική του λειτουργία, μπορεί να έχει και καλλιτεχνική αξία. «Μπορεί να περικλείει μια πιο εννοιολογική διάσταση. Δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο», επιβεβαιώνει. Και το χαρακτηριστικό εκείνων των κοσμημάτων που αναγνωρίζονται ως είδος τέχνης είναι ότι δεν περιορίζονται κατασκευαστικά μόνο στη χρήση πολύτιμων μετάλλων και λίθων.
Με αυτό το σκεπτικό, η ίδια διοργάνωσε μία έκθεση χειροποίητου εικαστικού κοσμήματος στον χώρο Popeye Loves Olive που διατηρεί σε συνεργασία με τον tattoo artist Γιάννη Μπαρουξή. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος, η erato επιθυμεί να υπάρξει συνέχεια στην ελληνική παραγωγή, καθώς «είμαστε μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο κόσμημα και διαθέτουμε πολύ καλούς τεχνίτες». Έτσι αποφάσισε να μας συστήσει ορισμένες νέες, αλλά και καταξιωμένες δημιουργούς που σχεδίασαν ιδιαίτερα κομμάτια εμπνευσμένα από τα λόγια του Καμύ. «Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει τέχνη. Η τέχνη ζει μόνο στους περιορισμούς που θέτει η ίδια και πεθαίνει από όλους τους άλλους». Με αφορμή αυτό το ελεύθερο θέμα, η erato μαζί με 6 ακόμη σχεδιάστριες κλήθηκαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα κοσμήματα με βάση το δικό τους προσωπικό στυλ.«Ουσιαστικά πρόκειται για έναν διάλογο και έναν παραλληλισμό με την υπάρχουσα οικονομικοκοινωνική κατάσταση της εποχής, αλλά και της χώρας μας, αφού κληθήκαμε να εξερευνήσουμε το κατά πόσο είναι κανείς ελεύθερος να δημιουργήσει την τέχνη του, ενώ παράλληλα ζει μέσα σε μία τέτοια δυσχερή κατάσταση». Οι σχεδιάστριες που συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου, είναι οι Antria, Άρτεμις Βαλσαμάκη, Μυρτώ Ζευγώλη, Αναστασία Κανδαράκη, Ιωάννα Κουλούρη και Νίκυ Στυλιανού.
Πέρα από τον εκθεσιακό χώρο, το Popeye Loves Olive στεγάζει το εργαστήριο κοσμημάτων erato jewels, αλλά και το στούντιο τατουάζ Paroxysm. «Θέλαμε να κάνουμε ένα χώρο που να συνυπάρχουμε και οι δύο καθώς και τα δύο επαγγέλματα αφορούν το αισθητικό κομμάτι. Ο Γιάννης διακοσμεί μόνιμα τον κόσμο και εγώ περιστασιακά. Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλαμε έναν χώρο που να μην φιλοξενεί αποκλειστικά την δουλειά μου, αλλά να λαμβάνουν χώρα και άλλα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι που φτιάχνουν πολύ ενδιαφέρουσες εικαστικές χειροποίητες δημιουργίες και δεν έχουν την δυνατότητα να τις παρουσιάσουν. Ένας χώρος σαν κι αυτόν δίνει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να δείξουν τη δουλειά τους. Στο μέλλον, ελπίζουμε να φιλοξενήσουμε, πέρα από το κόσμημα, οτιδήποτε φτιάχνεται με αγάπη και έχει νόημα για εμάς».
*Η έκθεση θα ολοκληρωθεί με ένα closing party που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Popeye loves Olive(Λιμπόνα 5, τηλ: 210.8673461) στις 27 Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου